U sredu su zvaničnici grada Njujorka predstavili plan za novu teretnu mrežu dizajniranu da „restrukturira distribuciju tereta i smanji dizel kamione“.

Plan „Delivering Green“ obezbedio bi 38 miliona dolara novih sredstava za podršku vodenom transportu i održivim rešenjima poslednje milje za smanjenje broja dizel kamiona koji rade u Njujorku.

Plan su izneli gradonačelnik Bill de Blasio, Odeljenje za saobraćaj grada Njujorka (DOT) i Korporacija za ekonomski razvoj grada Njujorka (NYCEDC).

„DOT procenjuje da je saobraćaj kamiona preko reke Hadson porastao za preko 50% između januara 2020. i septembra 2021. Bez akcije, povećanje potražnje za teretom će dovesti do toga da desetine hiljada kamiona prelazi u grad svakog dana, dok gradska mreža ulica i mostova ostaje fiksna. Takav nekontrolisani rast isporuke kamiona je jednostavno neodrživ — za zajednice, ulice i životnu sredinu“, rekli su zvaničnici Njujorka u saopštenju za javnost.

Zvaničnici kažu da, iako se 90% robe u Njujorku trenutno prevozi kamionima, plan nudi kratkoročna i dugoročna rešenja za premeštaj više tereta vodom, železnicom i drugim održivijim načinima transporta, uključujući teretne bicikle i druge mala, zelena vozila za isporuke poslednje milje.

Plan „Delivering Green“ postavlja pet specifičnih ciljeva za smanjenje broja dizel kamiona koji putuju u Njujorku:

Učinite poslednju milju efikasnijom — Promovišite isporuke van radnog vremena i proširite zone utovara u susedstvu. Pored toga, plan promoviše programe za konsolidaciju isporuke robe na jednu lokaciju za više primalaca, i mikro-distributivne prostore gde se isporuke mogu preneti na održive metode transporta za poslednju milju do primaoca.
Zelena poslednja milja — Podržite prelazak na flote kamiona sa nultom emisijom, pomozite da se roba prebaci sa kamiona na komercijalne teretne bicikle i istražite druge održive metode male isporuke.
Stvorite kulturu usklađenosti — Potražite federalna sredstva za implementaciju tehnologije za poboljšanje usklađenosti sa pravilima za kamione, uz istovremeno jačanje obrazovanja u industriji i širenja javnosti.
Prebacite teret sa puta na vodu — Stvorite mogućnosti za kretanje pomorskog tereta modernizacijom pomorskih terminala, proširenjem pristupa morskoj obali za pomorske špeditere i podržavanjem inicijativa privatnog sektora za pomorske autoputeve.
Prebacite teret sa druma na železnicu — Povećajte preusmeravanje tereta sa kamiona na vozove proširenjem objekata za pretovar u gradu i modernizacijom ključnih teretnih železničkih sredstava.

 

Izvor:CDLLife.com