Bajdenova administracija koristi tešku ruku vlade kako bi primorala mnoge kompanije da nalože vakcinaciju protiv COVID-19 za svoju radnu snagu ili će se u suprotnom suočiti sa velikim novčanim kaznama. Govoreći iz Bele kuće u četvrtak popodne, predsednik Bajden je najavio niz opsežnih novih izvršnih naloga (EO) i regulatornih mera kako bi primorao mnoge kompanije da zahtevaju od svojih zaposlenih da prime vakcinu protiv COVID-19 ili da negativni test svake nedelje.

„Ne radi se o slobodi ili ličnom izboru“, rekao je predsednik Bajden. „Ovde se radi o zaštiti sebe i drugih.“

Uslov je za kompanije sa 100 zaposlenih ili više i biće usvojen kroz predstojeće pravilo Uprave za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA). OSHA će takođe izdati hitni privremeni standard (ETS) za sprovođenje ovog zahteva, prema saopštenju Bele kuće.

Očekuje se da će preduzeća koja se ne pridržavaju pravila biti kažnjena sa 14.000 dolara po prekršaju. Bajdenova administracija naznačila je da će ovaj novi zahtev uticati na preko 80 miliona radnika u privatnom sektoru. Bela kuća nije odmah rekla kada će stupiti na snagu.

Bajden takođe zahteva od svih saveznih službenika da budu vakcinisani, bez mogućnosti odustajanja putem nedeljnih testiranja. Osim toga, predsednik takođe izdaje EO koji zahteva da svi zaposleni u saveznim ugovaračima budu potpuno vakcinisani, kao i za većinu zdravstvenih radnika koji leče Medicare i Medicaid pacijente.

Štaviše, sve nepopularniji predsednik takođe pritiska privatne kompanije da zahtevaju dokaz o pasošima za vakcine za sve Amerikance koji žele da prisustvuju velikim skupovima poput koncerata i sportskih događaja. Prema najnovijim podacima, više od 208 miliona Amerikanaca je uzelo barem jednu dozu vakcina, dok je 80 miliona ljudi ostalo nevakcinisano.

Najnovije autoritarne mere Bajdenove administracije usledile su dok se industrija prevoza i dalje bori sa tim pitanjem.

 

Izvor:CDLLife.com