Samo u Maine je 2021. godine zabeleženo više od 230 nezgoda u kojima su učestvovali kamioni, ali državne i gradske vlasti znaju da kamiondžije nisu krivi – i tu dolazi do najnovije državne kampanje za bezbednu vožnju.

Iako je 230 ovogodišnjih nezgoda uključivalo komercijalne kamione, zvaničnici i industrijski stručnjaci kažu da su vozači automobila obično odgovorni za incidente.

„Ono što otkrivamo je da se ljudi previše udobno osećaju oko velikih komercijalnih vozila“, rekao je Scott Clark iz Savage Safe Handlinga, koji podučava kamiondžije defanzivnoj vožnji.

Clark kaže da su kamiondžije često primorani na teške odluke u vožnji zbog neznanja i lošeg vozača automobila oko sebe.
„Kada naši vozači izgube zaustavni put, moraju da donesu odluku vrlo brzo. Da li oni silaze sa puta i potencijalno štete svom vozilu i / ili se povređuju ili su udarili vozilo ispred sebe i možda povredili ili čak ubili tog vozača? Tako da naši vozači dele sekunde za donošenje glavnih odluka. “

Zapravo, samo u Maine, najmanje 57% nesreća u kojima je učestvovalo komercijalno vozilo može se delimično pripisati radnjama vozača automobila umešanih u nezgodu. Prema policiji države Maine, to je veći procenat vozača automobila u odnosu na većinu država.

„Procenat putničkih automobila koji negativno utiču na komercijalna vozila statistički je veći [u Maine] nego na drugim mestima“, rekao je poručnik Hayden.

Izvore:CDLLife.com