Sekretar Ministarstva saobraćaja Sjedinjenih Država (USDOT) traži mišljenje o tome da li su politike Ministarstva rasističke i ne pružaju jednake mogućnosti svim Amerikancima.

U zahtevu za informacije (RFI), koji je izdala kancelarija sekretara Pete Buttigiega, USDOT je rekao da namerava da „proceni da li i u kojoj meri njegovi programi i politike održavaju sistemske prepreke mogućnostima i koristima za Afroamerikance i druge nedovoljno zaštićene grupe. ”

„Odeljenje se zalaže za unapređivanje pravičnosti, građanskih prava, rasne pravde, ekološke pravde i jednakih mogućnosti i ima odgovornost da obezbedi da svi Amerikanci imaju jednak pristup sigurnim, pristupačnim i razumnim opcijama prevoza, bez obzira ko su i gde oni žive “, navodi RFI. „To znači da bi sve zajednice trebale imati značajan pristup programima i aktivnostima Odeljenja.“

USDOT je definisao „pravičnost“ kao „dosledan i sistematičan, pravedan i nepristrasan tretman svih pojedinaca, uključujući pojedince koji pripadaju nedovoljno usluženim zajednicama kojima je takav tretman uskraćen, kao što su Afroamerikanci, Latinoamerikanci i domorodačka i indijanska lica, Amerikanci Azije i Tihog okeana i druge osobe; pripadnici verskih manjina; lezbejke, homoseksualci, biseksualne, transrodne i queer (LGBTQ +) osobe; osobe sa invaliditetom; lica koja žive u ruralnim oblastima; i lica koja su inače negativno pogođena upornim siromaštvom ili nejednakošću “.

RFI je odgovor na Izvršnu naredbu (EO) 13985 koju je predsednik Bajden potpisao prvog dana svog mandata.

Predsednikov EO nalaže saveznoj vladi da sledi sveobuhvatan pristup „unapređivanju pravičnosti, građanskih prava, rasne pravde i jednakih mogućnosti za jačanje zajednica koje su u prošlosti bile nedovoljno zaštićene, marginalizovane i nepovoljno pogođene upornim siromaštvom i nejednakošću“.

USDOT je utvrdio da će procene iz RFI-a bolje pripremiti Odeljenje za razvoj politika i programa koji „jednako donose resurse i koristi svima“.

Komentari se traže do 24. juna 2021.

Izvor:TransportationNation