Primena automatizovane tehnologije vozila je u porastu, ali nedavno istraživanje pokazuje da veliki broj Amerikanaca nije srećan zbog toga.

Ranije ovog meseca, grupa za bezbednost AAA i Harvard Kennedy School’s Belfer Center for Science and International Affairs objavili su rezultate istraživanja čiji je cilj pružanje uvida u to kako se američki vozači osećaju kada dele put sa automatizovanim vozilima i automatizovanim kamionima posebno.

Istraživanje je pokazalo da se 53% ispitanika oseća manje sigurno kada deli put sa samovozećim kamionima. Samo 11% prijavilo je da se oseća sigurnije. Dvanaest odsto je reklo da smatra da nema razlike u sigurnosti prilikom deljenja puta sa samovozećim kamionima, a 24% je izjavilo da nisu sigurni kako se osećaju povodom tog pitanja.

Četrdeset sedam procenata ispitanika reklo je da se osećaju manje bezbedno kada dele put sa bilo kojom vrstom samovozećeg vozila na autoputu. Četrdeset i četiri procenta izjavilo je da se osećaju manje bezbedno kad dele put sa samovozećim vozilom na lokalnom ili susedskom putu.

Istraživanje je takođe pitalo ispitanike šta bi ih učinilo sigurnijima. Šezdeset i dva procenta reklo je da žele jasne oznake na vozilu kako bi im dali do znanja da je vozilo autonomno. Još 60% želi određene trake samo za samovozeća vozila. Trideset jedan procenat je rekao da želi da putovanje samovozećim vozilima bude ograničeno na određeno doba dana ili dane u nedelji.

Prema AAA, 38 država i Okrug Kolumbija dozvoljavaju aktivno testiranje samovozećih vozila na svojim putevima, ali samo 35% američkih vozača zna da neke države dozvoljavaju testna autonomna vozila na javnim putevima.

AAA je istakla četiri ključna područja fokusa kako bi se pozabavila zabrinutostima vozača u vezi sa samovozećim vozilima:

Automatizovana vozila pokazuju sigurno i predvidljivo ponašanje – kako su definisali regulatori – kada se koriste na javnim putevima i autoputevima.
Automatizovana vozila rade dosledno i kako su dizajnirana.
Javnost razume ko bi bio odgovoran u slučaju sudara sa automatizovanim vozilom.
Javnost može lako i brzo da se identifikuje kada put deli sa automatizovanim vozilom.

Izvor:CDLLife.com