Demonstranti koji su zahtevali puštanje video snimka policijskog tela fatalne pucnjave prošle nedelje u utorak, satima su zatvorili deo autoputa.

Grupa demonstranata navodno je satima blokirala delove ruta 17 i 158 u okrugu Pasquotank zbog zahteva lokalnoj policiji da pusti video snimak tela pucnjave u kojoj je ubijen 42-godišnji Andrew Brown Jr.

Ujutro u sredu, 21. aprila, policija je poslata u rezidenciju u Elizabeth Center radi izvršenja naloga za potragu i hapšenje Browna zbog optužbi povezanih sa drogom.

Tokom operacije, policija je pucala u Browna pet puta, udarivši ga četiri puta u desnu ruku i jednom u potiljak, prema nezavisnoj obdukciji koju su naložili advokati porodice Brown.

Vlasti su saopštile da je Brown pokušao da pobegne ostavljajući u vozilu i na taj način ugrozio bezbednost policajaca na mestu događaja.

Međutim, advokati Brownove porodice tvrde da je Brown napustio mesto jer se plašio za svoj život i što je policija upotrebila prekomernu silu nad ocem desetoro dece.

Nakon što su u ponedeljak pregledali 20 sekundi video snimka policijskog tela, advokati koji zastupaju porodicu Brown insistirali su da je pucnjava „pogubljenje“.

Na konferenciji za novinare zatražili su objavljivanje svih video snimaka iz incidenta.

Prema zakonu Severne Karoline, većina snimaka telesnih kamera može se objaviti samo uz sudski nalog.

Demonstranti su proteklih nedelju dana organizovali demonstracije kao odgovor na fatalnu pucnjavu i još uvek zahtevaju odgovore.

U utorak uveče demonstranti su ponovo primenili taktiku koju smo videli mnogo puta od smrti Georgea Floyda prošlog maja.

„Stojimo na raskrsnici autoputa 17 i autoputa 158. Ovo je jedan od jedina dva ulaza u našu županiju, u naš grad“, rekao je demonstrant za lokalnu vest WAVY 10. „Blokiramo ovaj ulaz jer želimo naše županije [zvaničnici] da bi shvatili da nam trebaju glasovi. Treba nam objavljeni pravi video. Moramo čuti našeg okružnog tužioca. Ako žele da se njihove ulice vrate, pustite ih. “

Demonstranti su navodno počeli da se razilaze u 20 sati. pošto okrug Pasqoutank ostaje pod policijskim časom.
FBI je u utorak takođe objavio da je pokrenuo istragu o incidentu.

„Agenti će blisko sarađivati sa američkim tužilaštvom za istočni okrug Severne Karoline i Odeljenjem za građanska prava pri Ministarstvu pravde kako bi utvrdili da li su kršeni savezni zakoni“, rekao je FBI. „Kako je ovo istraga u toku, ne možemo dalje komentarisati.“

Od pucnjave, sedam poslanika okruga Pasqoutank postavljeno je na administrativno odsustvo, a troje koji nisu bili direktno umešani podneli su ostavke.

Očekuje se da će uskoro biti objavljeno još video snimaka policijskih kamera, koji bi potencijalno mogli da pokrenu talas protesta na autoputu i ​​građanskih nemira, za razliku od onoga što smo doživeli čitavog prošlog leta.

 

Izvor:TransportationNation.com