U ponedeljak je Savezna uprava za sigurnost motornih vozila (FMCSA) izrazila zabrinutost zbog „nesrazmernog učešća“ velikih kamiona u fatalnim nesrećama u građevinskim zonama.

Za National Work Zone Awareness Week za 2021. godinu koja se održava 26. – 30. aprila, FMCSA je izdao saopštenje u kojem poziva sve vozače da „bezbedno izbegnu radne zone“, obraćajući pažnju na znakove, omogućavajući dodatni prostor i ostajući na oprezu u građevinskim područjima.

„Fatalne nezgode koje se dogode u radnim zonama i tragične su i apsolutno se mogu sprečiti“, rekla je zamenik administratora FMCSA Meera Joshi. „Posebno sam zabrinut zbog toga što veliki kamioni i dalje imaju neproporcionalno učešće u fatalnim sudarima koji se događaju u radnim zonama – 33 procenta – kada veliki kamioni čine otprilike pet procenata prometa. Ne dozvolite da vam postane smetnja, usporite, pridržavajte se znakova i uputstava zastavnika i budite uljudni i bezbedni dajući svakom vozilu dodatni prostor. Radnici na autoputevima podjednako zavise od vas zbog svoje sigurnosti. “

FMCSA kaže da će posebnu pažnju obratiti naporima za podizanje svesti o bezbednosti na Floridi, Džordžiji i Teksasu, koji imaju neke od najviših stopa sudara u radnim zonama koji uključuju velike kamione u SAD-u. U tim državama vozači će čuti najave javnih službi i vidite bezbednosne poruke na bilbordima dok se približavaju radnim zonama.

Prema podacima Federalne uprave za autoputeve (FHWA), 2019. godine u padovima radne zone autoputa poginule su 842 osobe u odnosu na 757 godinu ranije. Povećanje od 11,2 procenta najveći je procenat porasta smrtnih slučajeva radne zone autoputa u ovom veku.

Saznajte više na www.ShareTheRoadSafely.gov.

Izvor:CDLLIfe.com