Savezna uprava za bezbednost motornih vozila (FMCSA) kreće punom parom na projektu koji će pomoći ubrzanju široko rasprostranjenog uvođenja i usvajanja samovozećih kamiona.

U obaveštenju Saveznog registra objavljenom u četvrtak, FMCSA je najavio postupak po zahtevu za prikupljanje informacija (ICR) u vezi sa projektom pod nazivom „Koncept operacija flote kamiona (CONOPS) za upravljanje mešovitom flotom“.
Kao deo CONOPS-a, FMCSA će sprovesti niz javnih terenskih događaja za promociju tehnologije automatizovanih sistema vožnje (ADS).

Agencija je nagovestila da će učesnicima biti pružena šansa za praktične tehnološke demonstracije, kao što su demonstracije u vozilima i scenariji zatvorenog kursa, kao i priliku za susret sa programerima ADS tehnologije i proizvođačima originalne opreme.

Dalje, ovi događaji na terenu biće posebno usmereni na vozače kamiona i menadžere voznih parkova.

FMCSA želi da učesnici u CONOPS-u popune anketu pre i nakon događaja kako bi Agencija prikupila „kvalitativne podatke“ kako bi izmerila da li se i kako se percepcija ADS promenila i kako bi „osigurala da CONOPS pokriva glavne industrijske probleme . “
Slični podaci takođe će se prikupljati od vozača kamiona, menadžera flote, inženjera u industriji, osoblja za prodaju kamiona, istraživača i osoblja države i savezne vlade pre i nakon odlaska na četiri izložbe, rekla je Agencija.

Sajmovi će se poklapati sa velikim konferencijama, kao što su godišnji sastanak Saveta za održavanje tehnološkog saveza Američkih udruženja za transport automobila (ATA), Severnoamerički sajam komercijalnih vozila, SAE kongres inženjerskih vozila i Simpozijum o automatizovanim vozilima.

Agencija je rekla da se nada da će prikupiti približno 2.000 anketa tokom projekta.

Izvor:TransportationNation.com