Savezna uprava za sigurnost motornih vozila (FMCSA) izdvojila je kompaniju za prevoz i jednog od njenih vozača kamiona.

FMCSA je naredio Birminghamu, Woods Dependable Towing, LLC, sa sedištem u AL-u, i jednom od njegovih vozača kamiona, Samuelu Lee Wrenu, da odmah prekinu sve državne operacije nakon što su istražitelji ustanovili da su oba neposredna opasnost za javnu bezbednost.

Kompaniji je savezni nalog uručen 8. marta, dok je Wrenu uručen 3. marta, navodi se u saopštenju Agencije.

Tokom istrage o usklađenosti Woods Dependable Towing u martu 2021. godine, istražitelji FMCSA otkrili su brojna ozbiljna kršenja saveznih zakona i propisa o bezbednosti, uključujući:

1. ako nije imao sistematski program pregleda, popravki i održavanja svojih vozila;

2. Neuspeh da sistematski nadgleda svoje vozače kako je potrebno da bi se obezbedilo poštovanje saveznih propisa o radnom vremenu (HOS) radi sprečavanja umorne vožnje; i

3. Neuspeh da se osigura da su CDL upravljački programi kvalifikovani.

„U protekla 24 meseca, zaključno sa januarom 2021, vozila Woods Dependable Towing-a bila su podvrgnuta 31 nenajavljenoj inspekciji pored puta“, rekao je FMCSA. „U 16 navrata, ili brzinom većom od 50 procenata, Woods Dependable Towing kamionima je odmah naređeno da ne rade (OOS) zbog ozbiljnih kršenja bezbednosti.“

Sigurnosni prekršaji su uključivali: neispravna svetla; nedostatak kočionih sistema; i probušene gume i / ili gume opasno istrošene sa izloženim tkaninama, slojevima ili strukturnim materijalima.

Još gore, istražitelji FMCSA nisu pronašli dokaze da su vozila periodično pregledavana po potrebi, a u dva slučaja utvrđeno je da su godišnji oblici periodičnog pregleda falsifikovani, izvestila je Agencija.

Dalje, istražitelji su takođe otkrili dokaze da su vozači predali falsifikovane evidencije o dežurstvu i tvrdili da je Wren „rutinski onemogućio“ svoj elektronski sistem za evidentiranje (ELD).

Dok se vozio za Woods, u roku od otprilike tri nedelje u jesen 2020, Wren je imao dva odvojena sudara sa jednim vozilom; jedan u Tenesiju, a drugi u Ohaju.

U oba slučaja, Wren je dobivao kazne od državnih službenika za sprovođenje zakona.

Štaviše, istražitelji FMCSA utvrdili su da je Woods Dependable Towing omogućio Wrenu da nastavi da upravlja jednim od njegovih kamiona uprkos činjenici da je Wren obavešten u maju 2020. da je testirao pozitivno na kontrolisanu supstancu.

Prema podacima FMCSA, Woods Dependable Towing zapošljava šest vozača i upravlja sa četiri kamiona.

Kompaniji mogu biti izrečene građanske kazne do 27.813 dolara za svako kršenje naloga OOS-a, saopštila je Agencija.

Prevozniku se takođe mogu izreći građanske kazne u iznosu od najmanje 11.125 USD za pružanje prevoza koji zahteva registraciju saveznih operativnih vlasti i do 15.691 USD za upravljanje komercijalnim vozilom u međudržavnoj trgovini bez potrebne USDOT registracije.

Ako se utvrdi da su prekršaji hotimični, mogu se izreći krivične kazne, uključujući novčanu kaznu do 25.000 američkih dolara i kaznu zatvora do jedne godine.

Što se tiče Wrena, može mu se izreći građanska kazna do 1895 američkih dolara za svako kršenje njegovog saveznog neposrednog naloga za opasnost i ne sme upravljati komercijalnim vozilom.

Izvor:TransportationNation.com