Posao za prevoznike je od prošlog meseca u porastu, okončavši uzastopnu dobit od devet meseci, prema novom izveštaju američkog Ministarstva rada (DOL).

Po prvi put od aprila prošle godine kada je gotovo 90.000 radnih mesta u prevozu izgubljeno usled zaustavljanja pandemije.

DOL izveštava da je u februaru odbačeno 4.000 radnih mesta, dok je ukupna ekonomija dodala 379.000 novih radnih mesta, što je stopu nezaposlenosti u zemlji smanjilo na 6,2%.

U februaru je zaposleno u industriji na 1,475.700 radnih mesta, što je 49.100 manje nego u februaru prošle godine pre početka pandemije.

Pozitivno je da poslovi u ovoj sferi ostaju za 47.300 veći od prošlogodišnjeg stanja u aprilu.

Građevinski sektor pretrpio je veliki pogodak, otpustivši 61.000 radnih mesta, zajedno sa vazdušnim prevozom, koji je odbacio 8.200 radnih mesta.

Međutim, proizvodnja je dodala solidnih 21.000 radnih mesta podstaknuta rastom među proizvođačima transportne opreme koji su u februaru dodali 9.700 radnih mesta.

Ipak, većina novih zapošljavanja stigla je u ugostiteljski sektor, koji je zaradio 355.000 novih radnih mesta.

Industrija razonode i ugostiteljstva bila je desetkovana tokom pandemije i nažalost još uvek ostaje 3,5 miliona radnih mesta stidljivo od ukupnog broja iz februara prošle godine.

S obzirom da su države poput Teksasa i Mississippija prošle nedelje u potpunosti ukinule ograničenja za COVID-19, a druge države kao što su Arkansas, Arizona, Zapadna Virginia, Connecticut, Južna Karolina, Louisiana, Kentucky, Michigan i New Jersey takođe su nedavno ukinule ili ublažile ograničenja poslovnog kapaciteta.

Izvor:TransporattionNation.com