Savezna uprava za bezbednost motornih vozila (FMCSA) zbog COVID-19 je produžila dozvolu državama da i dalje legalno priznaju one kojima je komercijalna vozačka dozvola (CDL), dozvola komercijalnog učenika (CLP) i / ili medicinska kartica istekla u martu prošle godine.

U novo izdatom odricanju, Agencija je rekla da će dozvoliti, ali ne i zahtevati, državama da produže važenje CDL-a i CLP-a koji su istekli nakon 1. marta 2020. do 31. maja 2021. godine.

Dalje, FMCSA nastavlja da dozvoljava vlasnicima CLP-a da polažu test veština CDL-a bez čekanja 14 dana nakon početnog izdavanja CLP-a.

Pored toga, Agencija takođe produžava do maja ove godine odricanje od zahteva da imaoci CDL-a, vlasnici CLP-a i vozači koji nisu CDL-a imaju lekarski pregled i uverenje, pod uslovom da imaju dokaz o važećem lekarskom uverenju i svim potrebnim medicinskim odstupanjima izdata na period od 90 dana ili duže i istekla 1. decembra 2020. ili kasnije.

„Ovo odricanje je u javnom interesu, jer bi omogućilo vozačima koji su obuhvaćeni tim odricanjem da dostavljaju osnovne potrepštine i osobama preko državnih linija za rešavanje nacionalne vanredne situacije i pomoglo bi u ekonomskom oporavku“, rekla je Agencija. „Ovo odricanje će takođe smanjiti administrativno opterećenje državnih agencija za izdavanje dozvola za vozače (SDLA) i CDL, CLP i međudržavnih vozača koji nisu CDL tokom ove nacionalne vanredne situacije.“

Ovo je peto takvo odricanje koje je FMCSA izdao otkako je u martu prošle godine bivši predsednik Donald Trump proglasio nacionalnu vanrednu situaciju COVID-19.

Agencija je dalje objasnila svoje obrazloženje za nastavak pružanja ove regulatorne olakšice.

„Zbog vanrednog stanja u javnom zdravstvu COVID-19, mnoge države doživljavaju odsustva zaposlenih više od uobičajenih, skraćeno radno vreme ili zatvorene kancelarije svojih SDLA kao odgovor na smernice američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da koristite socijalno distanciranje da smanjite širenje COVID-19. Tempo povratka u normalno poslovanje varirao je širom zemlje “, navodi se izuzeće FMCSA.

Izvor:TransportationNation.com