Velika zimska oluja pratiće pomak s juga na Srednji zapad i severoistok početkom ove nedelje. Ova oluja će proizvesti široko dosta snega i štetni led. Putovanje će biti nemoguće u nekim oblastima u trajanju ove oluje.
Velika zimska oluja, koju je The Weather Channel nazvao Uri, u toku je i doneće sneg i potencijalno donoseći led sa juga u delove Srednjeg zapada i severoistoka tokom rane nedelje.

Ovu zimsku oluju podstiče snažan sistem niskog pritiska koji širi vlagu u rekordno hladnom vazduhu koji je sada ukorenjen širom centralnog dela SAD.

Uri je udario na pacifički severozapad s jakim snegom i štetnim ledom kasno u petak u subotu. U Sijetlu je bilo dvodnevnih snežnih padavina, ukupno 11,1 inča snega.

Trenutni status

Snežne padavine iz Uri oluje se sada šire sa južnih Stenovitih planina na južnu i centralnu ravnicu.

Obilni sneg i udari vetra preko 60 mph izvestili su u Albukuerkueu u Novom Meksiku, gde je upozorenje za mećavu na snazi za nedelju ujutro.
Upozorenja o zimskim olujama, satovi i zimski saveti za Uri protežu se od južnih Stenovitih planina do delova juga, srednjeg zapada i unutrašnjosti severoistoka.

Lokacije na kojima su na snazi upozorenja uglavnom će imati najgore posledice ove oluje, uključujući potencijal za nemoguće uslove putovanja i / ili oštećenje.

Nedelja i nedelja uveče

Sneg bi ponekad mogao da zatrpa puteve tokom dana u nedelju na južnim i centralnim ravnicama od Kanzasa i Oklahome do teksaškog Panhandla i Novog Meksika. Akumulirajući sneg takođe može doći do istoka, zapadnog dela Missourija i Arkansasa u nedelju popodne, uključujući Dallas, Wichitu i Oklahoma City, što potencijalno može dovesti do klizavih puteva prekrivenih snegom.

Udarni vetar brzine 35 mph stvoriće uslove za slabu vidljivost sa hladnim vetrom.
U nedelju uveče sneg će se proširiti prema jugu i istoku dolinama Mississippi i Ohio, uključujući i iz Dallas-Ft.

Pojas susnežice i ledene kiše padaće na južni i istočni kraj padavina u nedelju uveče od južnog Teksasa do Luizijane i dolina donjeg dela Misisipija i Tenesija, uključujući Hjuston, Lake Charles, Louisiana, Jackson, Mississippi, Huntsville, Alabama, i Čarlston, zapadna Virdžinija.

Ponedeljak

Sneg, koji ponekad može biti i jak, može pasti u ponedeljak iz istočnog Teksasa u delove severne Luizijane, Arkanzasa i srednjih dolina Misisipija i Ohaja. Neke snežne padavine ili led će se proširiti i na istok do severoistoka.

Ledena kiša i susnežica mogu se javiti samo istočno od područja snega od južne i centralne Luizijane do doline Tennessee i centralnih Apalača. Led će putovanje učiniti opasnim, a takođe može oštetiti drveće i izbiti struju u nekim oblastima.

Do ponedeljka uveče, ovaj nered s snegom, ledenom kišom i susnežicom biće na severoistoku, dok se nastavlja iz doline Ohaja prema jugu u dolinu Tenesija.

foto:weather.com

Utorak

Uri će u utorak završiti na severoistoku.

Snežne padavine i malo leda mogu se očekivati iz delova gornjeg dela Njujorka u zapadnu i severnu Novu Englesku. Kiša se očekuje duž međudržavnog koridora 95 od Bostona do Filadelfije.

Veliki deo snega i leda od ove oluje biće gotov do utorka uveče.

foto:weather.com

 

Izvor:TransportationNation.com