Snežne padavine će se pojačavati kretanjem prema severu od srednjeatlantskih država ka državi Njujork do nedelje uveče i ranog ponedeljka. Međutim, neki dugotrajni suvi vazduh za sad može ostati dužinom juga Nove Engleske.

Sneg će se proširiti i u nedelju uveče u dolini Ohaja, protežući se čak na jug do Kentakija, Tenesija i Great Smoky planina.
Upozorenja na zimske oluje i vremenska upozorenja za zimu na snazi su od Apalača i država srednjeg Atlantika do Nove Engleske. Najgori zimski uslovi se generalno očekuju u područjima pod zimskim upozorenjima na oluju.

Orlena će doneti široko rasprostranjene umerene do velike (lokalno ekstremne) uticaje širom severoistoka što podrazumeva sneg, led, vetar, niske temperature.

Jedan od očekivanih uticaja je da će sneg i jaki vetrovi iz Orlene u utorak ozbiljno poremetiti putovanja na severoistoku.

Ponedeljak

U ponedeljak će biti vrhunac oluje na severoistoku.

Sneg, koji će verovatno biti povremeno jak, očekuje se od juga Nove Engleske do Njujorka i severnih država srednjeg Atlantika. Sneg bi neko vreme mogao da pređe u kišu ili susnežicu ​​u blizini neposredne obale od jugoistočne Nove Engleske do delova Long Ajlenda i južnog Nju Džersija.

Takođe može biti suvog vazduha nekoliko hiljada stopa iznad zemlje, meteorolozima poznat kao „suv prorez“, koji bi mogao da odnese bar nekoliko sati jačih padavina gde god se nađe.

U ponedeljak se očekuje i sneg koji se zadržava u delovima doline Ohaja i Apalača.

U ponedeljak uveče očekuje se da će se veći sneg proširiti severnije u Novu Englesku i u delove gornjeg i centralnog dela Njujorka, ali bi se mogao nastaviti u delovima severnih srednjih atlantskih država.

Jak vetar zahvatiće severoistočnu obalu u ponedeljak tokom dana i uveče. Ne mogu se isključiti uslovi blizu mećave tamo gde se jači sneg preklapa sa jačim vetrom, uključujući i delove Njujorka.

Utorak

Najbolje šanse da se sneg nastavi za Dan mrmota biće u Novoj Engleskoj, ali nešto slabijeg snega može se zadržati čak na zapadu do centralnog dela Njujorka i čak na jugu do Nju Džersija ili poluostrva Delmarva.

Neki padavine snega ne mogu se isključiti u Apalačima.

Sneg bi se mogao zadržati u ovim oblastima u utorak uveče ili čak u sredu.
Snažni severni do severozapadni vetrovi mogli bi se razviti nad unutrašnjošti severoistoka, Apalača, Virdžinije i Severne Karoline u utorak i zadržavati se u delovima severoistoka do srede.

Vetrovi bi mogli dovesti do nestanka struje i moguće oštećenja drveća, posebno ako se pojave u oblastima sa jakim nagomilanim snegom.

S obzirom na sporo kretanje oluje i uporne kopnene vetrove, obalske poplave mogu se desiti od poluostrva Delmarva do Nove Engleske.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja za obalne poplave duž delova Istočne obale.

Visoke plime i oseke koje najviše brinu zbog obalnih poplava duž obale Nju Džersija kasne u ponedeljak ujutro, u ponedeljak kasno uveče i kasno u utorak ujutro.

Umereno do lokalno velika obalna poplava moguća je u ponedeljak uveče u južnim i istočnim delovima Long Islanda.

U luci Boston velike plime zabrinjavaju nešto iza ponoći u utorak ujutro i ponovo rano u utorak popodne.

Nacionalna meteorološka služba očekuje uglavnom manje do umerene obalne poplave za vreme plime. Talasi mogu u nekim područjima dovesti do erozije plaža i dina.

foto:weather.com

Istorija oluje Orlena

Orlena je započela svoje terensko putovanje u Kaliforniji prošle nedelje, a zatim je tokom vikenda praćena srednjim zapadom.

Doneo je velike količine snega u kalifornijskoj Sijera Nevadi i drugim delovima zapada.

Na Srednjem zapadu, čikaški aerodrom O’Hare pokupio je 8,8 inča snega od ranog nedeljnog popodneva.

Više od pola metra snega palo je širom područja metroa Milwaukee i severne Indijane.

Izvor:weather.com