Policajci iz Indijane ovog meseca fokusiraju se na kamiondžije u okviru inicijative „Mesec borbe protiv trgovine ljudima“.

Tokom januara, pripadnici policije nadgledali su i radili sa vozačima kamiona na weigh station duž međudržavne autoceste 69 i šire, pokušavajući da uhvate trgovce ljudima, spasu njihove žrtve, pa čak i edukuju vozače kamiona o tome šta treba tražiti i prijaviti vlastima.

Iako Indiana nije baš svetsko središte trgovine ljudima, 157 slučajeva trgovine ljudima prijavljenih samo u 2019. u Indiani bilo je 157 previše za državne službenike i doprinosi kriminalnoj industriji trgovine ljudima širom sveta koja iznosi 150 milijardi dolara godišnje.

Stariji policajac Joe Hartman kaže da uvek traži znakove trgovine ljudima prilikom posmatranja kamiona, ali da su ovog meseca on i svi državni službenici polagali dodatnu brigu da razgovaraju sa kamiondžijama o tome šta bi trebalo da traže.

„Razgledam vozilo i znam da dolaze iz… po njihovoj dokumentaciji ili njihovom tovarnom listu pokazuje da ono što vuku dolazi iz Teksasa, recimo u Ohajo, a nemaju bilo koji prtljag u vozilu koji pokazuje presvlačenje i to je petodnevno putovanje, a ostali putnici ne uspostavljaju kontakt očima “, rekao je Hartman Fort Wane NBC-u.

„Veoma je važno da pratimo i pažljivo provodimo ove istrage saobraćaja na način koji će nam pomoći da identifikujemo problem. Dakle, i naši momci su dobri u tome. Oni znaju šta rade, znaju šta treba da traže “, rekao je polcajac Brian Walker sa ISP-ovom objavom u Fort Wayne-u.

Vozači koji prolaze kroz to područje kažu da podržavaju napore i dodaju da će učiniti sve što mogu da pomognu uzroku i spreče takve kriminalne aktivnosti. Nekoliko država, uključujući Kanzas i Alabamu, Kolorado i Ohio, već je usvojilo obaveznu obuku o trgovini ljudima za vlasnike CDL-a, dok još neke rade na promociji svesti o trgovini ljudima i sveobuhvatnoj obuci za vozače kamiona.

„[Prijavljivanje sumnjivih aktivnosti] … To bi mi bio glavni prioritet. Znam da ne bih želeo da se tako ponašam prema meni i ne bih želeo da se iko drugi tako ponaša “, rekao je kamiondžija Terry Bowser.

Hartman navodi sledeće kao crvene zastave koje treba potražiti u slučaju trgovine ljudima:

Kamion u lošem stanju
Više putnika u kamionu
Vozač kamiona govori sve kad je ispitan

Kamiondžije koji imaju dokaze o trgovini ljudima pozivaju se da kontaktiraju „Truckers Against Trafficking“, koja sarađuje sa policijom kako bi istražila slučajeve.

Tu organizaciju možete dobiti na 1-888-373-7888.

Izvor:CDLLife.com