Do 4. jula Kongres bi trebalo da donese sveobuhvatno zakonodavstvo kojim se rehabilituju programi autoputeva, modernizuju teretni koridori i rešavaju pitanja zabrinutosti zbog klimatskih promena, izjavilo je skoro 200 zainteresovanih strana u poruci saveznim zakonodavcima.

Vođena Američkom privrednom komorom i the Bipartisan Policy Center, think tank-om sa sedištem u Vašingtonu, koalicija ukazuje na uticaj pandemije koronavirusa na ekonomiju i rastuću pretnju od klimatskih promena kao razloge za delovanje na masivnom infrastrukturnom paketu.

Politička dinamika u Vašingtonu predstavlja potencijalni put napred kada je reč o velikom infrastrukturnom planu. Demokrate započinju novo zasedanje Kongresa, kontrolišući Dom i Senat. Dolazećom administracijom takođe će upravljati demokrate u Beloj kući.

Generalni direktor američke komore Tom Donohue, zagovornik povećanja finansiranja mreže mobilnosti u zemlji, izjavio je 14. januara: „Obnova infrastrukture naše države nije samo jedan od najbržih i najdirektnijih načina za stvaranje novih radnih mesta i podsticanje ekonomskog rasta, već takođe će dugoročno održavati našu savremenu ekonomiju. “

„Članovi koalicije se možda neće složiti oko svakog pitanja ili detalja, ali mi shvatamo važnost zajedničkog rada za veće dobro američkog naroda. Snažno podstičemo političare da učine isto i usvoje fiskalno i ekološki odgovoran infrastrukturni paket kao jedan od svojih prvih prioriteta “, dodao je Donohue. Ovog meseca, tokom svog godišnjeg obraćanja o statusu poslovnog okruženja u zemlji, Donohue je potvrdio podršku komore stavu novoizabranog predsednika Joe Bidena i njegove administracije u vezi sa infrastrukturnim projektima, kao i klimatskim promenama.

Jason Grumet, predsednik the Bipartisan Policy Center, sagledao je potencijalne koristi koje bi nova infrastruktura donela zemlji, napominjući: „Nacionalna infrastrukturna investicija je najbolja ideja koja se nikada ne dogodi“.

„Kongres mora iskoristiti ovu priliku da pokrene našu ekonomiju, popravi sisteme starenja i unapredi savremene tehnologije potrebne za suočavanje sa klimatskim promenama“, rekao je on.

Tačnije, koalicija traži odobravanje transformativne politike i zakonodavstva o finansiranju pre praznika 4. jula koji je dizajniran da popravi i nadogradi propadajuće puteve, mostove, tunele, železnice, luke i kanale. Paket takođe mora proširiti pristup širokopojasnoj mreži, prvenstveno u ruralnim gradovima. Trebalo bi da podstakne ekonomiju otvaranjem novih radnih mesta, unapređivanjem odredbi povezanih sa klimatskim promenama i promovisanjem bezbrojnih ekoloških politika, kao što su programi obnovljive energije.

Pored toga, mera treba da poboljša savezni postupak odobravanja projekata i olakša pristup digitalnom i tehnološkom napretku, poput električnih i autonomnih vozila.

„Naša država mora pokrenuti masovni investicioni program u transportu, energetici, vodi i komunikacionim tehnologijama“, nagovestila je koalicija. „Time ćemo popraviti naše propadajuće puteve, mostove i tranzit i trenutnu zastoj u našim glavnim ekonomskim čvorištima koji štete našoj produktivnosti, globalnoj konkurentnosti i kvalitetu života. Potaknuće javne i privatne napore na dekarbonizaciji naše ekonomije na značajan način i zatvaranje digitalne podele širenjem pristupa internetu “.

Izvor:TTnews.com