Vozači, prevoznici i službenici za medicinske preglede (MRO) mogli bi biti kažnjeni sa 5.833 dolara za svako kršenje bilo kojih odredbi u okviru Clearinghouse, društva za promet drogama i alkoholom, prema najnovijoj direktivi američkog Ministarstva saobraćaja (DOT).

DOT je u ponedeljak izdao konačno pravilo kojim se primenjuje ovlašćenje Savezne uprave za bezbednost motornih vozila (FMCSA) da proceni građanske kazne za kršenje Clearinghouse, na 49 CFR deo 382, ​​poddeo G zakonika saveznih propisa.

„Svaki poslodavac, zaposleni, službenik za medicinski pregled ili agent koji prekrši bilo koju odredbu 49 CFR dela 382, ​​poddeo G … podleže građanskoj kazni koja ne prelazi 5.833 USD“, navodi se u pravilu.

Taj iznos je više nego dvostruko veći od 2.500 dolara po prekršaju koji je naveden u većini smernica koje su izdavali nevladini subjekti tokom vođenja i sprovođenja Clearinghouse tokom protekle dve godine.

Zvaničnik DOT-a objasnio je da je 2.500 dolara postavljeno za kršenja u vezi sa komercijalnim vozačkim dozvolama u zakonu utvrđenom pre više od 30 godina. „Zakonski iznos se nije promenio od 1986. godine, ali u drugom statutu Kongres zahteva da [FMCSA] svake godine donese uredbu kojom će ažurirati taj iznos za inflaciju“, rekao je zvaničnik za FreightWaves.

Zvaničnik je primetio da, iako FMCSA-in klirinški centar nije postojao kada je statut uspostavljen, trenutna novčana kazna za kršenje odredbi Clearinghouse „odražava rast inflacije koji je započeo na 2.500 američkih dolara 1986. godine i koji je bio podvrgnut nekoliko inflatornih prilagođavanja pre 2015. Od 2015. godine, prilagođavano je svake godine. ”

Jedan od primera kršenja odredbi o Clearinghouse bio bi poslodavac koji bi pristupio evidenciji vozača iz baze podataka, a da vozač nije dobio odgovarajuću pisanu ili elektronsku saglasnost.

Od 1. decembra, 162.485 poslodavaca, 1.599 poverioca računa i 9.048 administratora konzorcijuma / nezavisnih kompanija registrovali su se u Clearinghouse, prema najnovijim podacima FMCSA.

Takođe uključeno u ažurirane kazne:

Nosilac komercijalne vozačke dozvole (CDL) koji je osuđen zbog kršenja naloga o prestanku rada podleže građanskoj kazni od najmanje 3.230 USD za prvu osudu i najmanje 6.460 USD za drugu ili naknadnu osudu.
Poslodavac imaoca CDL-a koji svesno dozvoli ili zahteva od zaposlenog da upravlja komercijalnim motornim vozilom tokom bilo kog perioda u kojem imalac CDL-a podleže nalogu za prestanak upotrebe, podleže građanskoj kazni od 5.833 do 32.297 dolara.

Izvor:FreightWaves.com