U pokušaju da olakšaju komercijalni prevoz jastoga, grupa zakonodavaca iz Mejna podnela je zahtev zvaničnicima savezne vlade tražeći pojašnjenje definicije „livestock“ u nedavno izdatom privremenom konačnom pravilu.

Kvartet zakonodavaca, koji čine Sens Susan Collins i Angus King i Reps. Chellie Pingree i Jared Golden, podneli su pismo zahteva ministru za saobraćaj Elaine Chao i zameniku administratora Savezne uprave za bezbednost motornih vozila Wiley Decku 4. januara.

Pismo je dostavljeno nakon privremenog konačnog pravila FMCSA objavljenog 19. novembra kojim se pojašnjava „bilo koja poljoprivredna roba“, „neprerađena hrana“ i „stoka“, od kojih je svako uključeno u definiciju „poljoprivredna roba“. Poljoprivredni proizvodi se smatraju federalnim propisima o radnom vremenu, jer mnoga takva roba putuje kamionima.

U privremenom konačnom pravilu, agencija je tumačila „stoku“ kao sve žive životinje i insekte „uzgajane u komercijalne svrhe, uključujući vodene životinje“.

Ovo tumačenje temeljilo se na definiciji koja je već obuhvatala goveda, lose, irvase, bizone, konje, jelene, ovce, koze, svinje, živinu, lame, alpake, žive ribe, rakove i druge životinje koje su deo osnovnog stada ili potomstva.

Prema njihovom pismu, zakonodavci iz Mejna zatražili su da se definicija izmeni i uključi sve žive životinje i insekte „uzgajane, ulovljene ili ubrane u komercijalne svrhe, uključujući vodene životinje“.

„Ovaj pojašnjavajući jezik obezbediće da jastozi i druge školjke iz Mejna mogu biti obuhvaćeni ograničenim, dugotrajnim poljoprivrednim izuzećima od pravila o radnom vremenu“, navodi se u pismu.

Trenutno, tokom sezona žetve i sadnje koje određuje svaka država, vozači koji prevoze poljoprivredne proizvode izuzeti su od zahteva HOS-a dok putuju od izvora robe do mesta u krugu od 150 vazdušnih milja od izvora. Dalje, vozači koji prevoze stoku u međudržavnoj trgovini izuzeti su od pravila o odmoru od 30 minuta dok je stoka sadržana u komercijalnom motornom vozilu.

Jastog predstavlja važan aspekt ekonomije Mejna. Prema saveznom savezu Maine Lobstering, berači u državi iskrcali su se 101,7 miliona funti u 2019. godini, ulov vredan 485,4 miliona dolara.

„S obzirom na to da je izvoz na inostrano tržište u poslednjih nekoliko godina naglo padao usled odmaznih carina i uticaja COVID-19 na industriju turizma i ugostiteljstva u Mejnu, postaje sve važnije da jastog iz Meine može doći do ključnih domaćih tržišta, poput obližnjeg Bostona, blagovremeno “, navodi se u pismu.

Privremeno konačno pravilo FMCSA stupilo je na snagu 9. decembra, a agencija je prihvatila javne komentare na njega do 24. decembra. FMCSA će razmotriti i adresirati ove komentare u konačnom pravilu koje će slediti privremeno konačno pravilo, i može izvršiti promene kao odgovor na komentari.

Slično pismu poslanika, i formalni komentar Saveza jastoga u Maineu FMCSA-u preporučuje se dodavanje „uhvaćenog“ i „ubranog“ u definiciju stoke.

„Mejn je širom sveta poznat po morskim plodovima, posebno po jastogu; to je ekonomska okosnica naših primorskih zajednica “, navela je Unija jastoga u Maineu u svom komentaru. „Naši živi jastozi zahtevaju posebnu brigu od nas i naših vozača. Iz tog razloga se tako snažno osjećamo da bi i jastog trebao biti naveden pod poljoprivrednim izuzećem. “

Izvor:TTnews.com