Odobren je pilot program koji dozvoljava drumske vozove na autoputevima Severne Dakote, uprkos strahu od sigurnosti i oštećenja kolovoza.

Pilot program odobrio je Komitet za transport kuća i poziva Kongres da izmeni ograničenja dužine i težine na Interstate 94 u državama Severne Dakote i Interstate 29 jer će izuzetno dugački kamioni premašiti federalne granice dužine i širine, izvestio je The Telegraph.

Očekuje se da će drumski vozovi Severne Dakote biti tri prikolice, dugačke oko 200 stopa i 360.000 lbs. Takođe će im biti zabranjeno da prevoze opasne materijale.

Pristalice zakona kažu da se njime bave rastuće zabrinutosti zbog nedostatka vozača kamiona, kao i sve veća potreba za prevozom tereta kako e-trgovina nastavlja da raste.

„Realnost je da moramo biti u mogućnosti da prevezemo više tereta sa manje ljudi“, rekao je Matt Gardner, lobista North Dakota Motor Carriers Association .

Protivnici zakona kažu da su zabrinuti efektom koji će drumski vozovi imati na bezbednost vožnje automobilista i ostalih vozača kamiona, kao i potencijalnim štetnim efektom na puteve Severne Dakote.

Predsednik AFL-CIO Severne Dakote, Landis Larson, tvrdio je da će drumski vozovi predstavljati „nepotrebno opterećenje za ionako nedovoljno finansiranu i propadajuću infrastrukturu“.

Odeljenje za transport Severne Dakote formalno nije zauzelo stav prema zakonu, ali je operativni direktor od tada istakao da trenutno ne postoji sistem izdavanja dozvola za mašinovođe.

Izvor:CDLLife.com