Novi zakon učinio je vožnju dok je držao telefon nelegalnom u državi Virginia.

Od 1. januara 2021. godine, vozači viđeni sa telefonom u ruci tokom vožnje u Virdžiniji podležu novčanoj kazni od 125 dolara za prvi prekršaj i 250 dolara za drugi prekršaj.

Nacrt zakona sponzorisali su senator države Virginia Scott Surovell i državni delegat Virdžinije Jeffrey Bourne, koji kažu da se poremećeni zakoni o vožnji u državi Virginia razvijaju od 2007. godine.

2007. godine usvojen je zakon kojim se unosi broj ili slovo u telefon dok se vozi sekundarni prekršaj, što znači da se zbog toga mogu menjati samo ako su povučeni iz nekog drugog razloga; ali zakon je imao svojih problema.

„Policija u Virdžiniji u osnovi to jednostavno nije zapisivala“, rekao je Surovell za WUSA 9 News. „Jer je nemoguće pokazati šta je neko radio sa tim telefonom u ruci. Zapravo je bilo tehnički legalno juriti Pokemona tokom vožnje ili gledati Facebook tokom vožnje “.

Tada se 2011. godine Surovell-u obratila porodica čiji je sin ubijen, dok je rastrojeni vozač kamiona držao telefon i znao je da mora da dalje menja zakon.

„Ne ostavlja puno prostora za pogrešno tumačenje“, rekla je Janet Brooking, izvršna direktorka neprofitne organizacije za upravljanje bezbednošću u saobraćaju Drive Smart Virginia.

„Ili držite telefon ili ga ne držite.“

„Mislim da je ključna stvar koju ljudi moraju shvatiti o ovom zakonu da se radi o spašavanju života“, rekla je. „Dakle, radi se o spašavanju vašeg života. Radi se o tome da pazite da ne oduzmete nečiji život. Zaista je mala neprijatnost koju treba preduzeti. “

Obližnji Maryland i Washington već su doneli slične zakone, pa zakonodavci veruju da bi tranzicija trebalo da bude relativno bezbolna, posebno za putnike koji putuju između Virdžinije, DC i Merilenda.

Izvor:CDLLife.com