Božićna nedelja će se sastojati od snažne oluje koja ide prema centralnim i istočnim državama, gde bi mogao da donese opasnost od poplave, kiše, naleta vetra i naglog pada temperature.

Snažni hladni front pomeriće se sa srednjeg dela države u sredu na blizu ili kraj Istočne obale do Božića. Taj front će izvlačiti blagi i vlažni vazduh severno od Meksičkog zaliva na jug i istok, potencijalno podgrevajući pretnje od jake kiše i olujnog vetra.

Mnogo hladnije temperature uslediće odmah nakon prolaska ovog fronta, a to znači da bi u nekim oblastima kiša mogla da pređe u snežne padavine.
Evo opšteg uvida u šta se može očekivati, ali imajte na umu da će promene ove prognoze biti verovatne kako se približavamo božićnim praznicima.

Prognoza za sredu

Povećavanje vlage duž fronta moglo bi da dozvoli da se kiša razvije iz delova Velikih jezera prema jugu do severne obale zaliva. Nekoliko jakih grmljavina ne može se isključiti u blizini obale Meksičkog zaliva.

Snežne padavine uz nalete vetra zahvatiće delove severnih nizija i gornjeg Srednjeg zapada. To bi moglo stvoriti opasne uslove za putovanje.

foto:weather.com

Badnjak (četvrtak)

Front će se gurati preko istočnih država tokom dana i preko noći na Badnje veče.

Kiša se očekuje u delovima juga i istoka, čak i severno od Mejna. Padavine mogu ponekad biti obilne na nekim lokacijama, a to bi moglo izazvati zabrinutost zbog poplava.

Snežni pokrivač od prošlonedeljne zimske oluje na severoistoku verovatno će se topiti usred blažih temperatura i kiša. To bi moglo dodati potencijal za poplave u delovima severoistočnog regiona, međutim, konkretni detalji nisu sigurni.

Moguć je i jak vetar, jer se ovaj front prostire i po istočnim državama.

Nakon prolaska fronta, kiša bi se mogla promeniti u snežne padavine od Velikih jezera i doline Ohaja do možda južnije od doline Tenesi. Ovaj prelazak sa kiše na sneg mogao bi se u četvrtak uveče proširiti istočno od New Yorka i centralne i istočne Pensilvanije.

foto:weather.com

Božić (petak)

Kiša će se možda nastaviti u istočnoj Novoj Engleskoj, ali to će zavisiti od brzine kretanja fronta prema istoku.

Istovremeno, mnogo hladniji vazduh brzo će se uvući iza prednjeg dela. To bi moglo da dozvoli da se snežne padavine vrate u delove unutrašnjosti severoistoka koji su na Badnjak bili natopljeni kišom.

foto:weather.com

Pad temperature

Mnogi gradovi u centralnim i istočnim državama započinju nedelju sa temperaturama koje su blizu ili čak iznad proseka za ovo doba godine.

Tokom druge polovine nedelje se očekuje pad temperature.

Čikago bi u sredu mogao biti blizu 50 stepeni(°F). Vetroviti grad možda će uspeti da dostigne najniže vrednosti 20-ih godina na Badnjak i Božić.

Najviših 50-ih do blizu 60 stepeni predviđaju se u Atlanti do četvrtka.

Izvor:weather.com