XPO Logistics Inc. rekao je u petak da je njegov odsek za ubrzani transport ove nedelje premeštao pošiljke vakcine Pfizer COVID-19 na spoljne izvore u znak podrške naporima američke vlade za hitnu distribuciju. .

FedEx Express i UPS vrše isporuku vakcine za Pfizer u partnerstvu sa Operation Warp Speed, javno-privatnim partnerstvom koje upravlja lancem snabdevanja nacionalne kampanje. Obe kompanije takođe koriste pouzdane podizvođače za obavljanje nekih poslova. Kompanije koje su potvrdile da su umešane u istorijske napore da zaustave pandemiju koronavirusa uključuju specijalizovane prevoznike Boile Transportation, Delta Air Lines i American Airlines.

XPO radi u ime UPS-a, rekao je izvor upoznat sa operacijom Warp Speed.

U saopštenju, gigant za transport i logistiku rekao je da je uključen u proces distribucije vakcina u Severnoj Americi i Evropi, ali  Joe Checkler rekao je da je većina aktivnosti u SAD-u transportu vakcine do aerodroma, distributivnih mesta i hladnjača. XPO takođe pomaže u distribuciji u glavne urbane centre i krajnja mesta upotrebe, poput apoteka.

Kompanija koristi opremu sa kontrolisanom temperaturom sa više senzora koji mogu nadgledati unutrašnju temperaturu u različitim delovima prikolice i upozoriti vozača ako temperatura odstupa od postavljenih parametara.

Vakcine Pfizer / BioNTech zahtevaju skladištenje i transport na minus 70 stepeni celzijusa. Oprema u frižideru pomaže da se suvi led koji se pakuje oko posebnih termalnih kontejnera i primarni je način očuvanja brzo razbije.

Rukovodioci XPO-a rekli su da očekuju da budu uključeni u isporuku ostalih vakcina u pripremi. Očekuje se da će Uprava za hranu i lekove odobriti kompaniju Moderna Inc. čim petak uveče. U četvrtak je savetodavni odbor preporučio agenciji da izda odobrenje za hitnu upotrebu proizvoda Moderna, navodeći njegovu efikasnost od 95% i minimalne neželjene efekte.

Odobrenje FDA pokrenulo bi veliku logističku operaciju, počev od skladišnog osoblja koje pakuje kontejnere sa bočicama vakcine i suvim ledom. Kamioni bi se mogli izbaciti iz pogona Moderne i distributivnih centara u nedelju ujutro.

„Ovo je situacija koja se razvija i blisko sarađujemo sa proizvođačima i drugim velikim prevoznicima kako bismo osigurali da države imaju sve što im treba“, rekao je Malcolm Wilson, izvršni direktor XPO logistike za Evropu. „Pored vakcine, selimo i velike količine fiziološkog rastvora, špriceva i rukavica. Ponosan sam na to kako su brzo industrijski konkurenti postali saradnici da bi ispunili ove ključne isporuke. “

XPO takođe podržava isporuke stiropora, suvog leda, ambalaže za kontrolu rashladnog sredstva i temperature, plastike, etiketa i drugih proizvoda koji se koriste za isporuke FedEx-a i UPS-a.

U Fort Worth-u u Teksasu, XPO počinje da kupuje velike hladnjake i traži načine da obezbedi lanac snabdevanja, poslednju milju i usluge distribucije za gradove koji nisu opremljeni za široku obradu i distribuciju farmaceutskih proizvoda.

„Vakcina je prioritet jedan, dva i tri“, navodi se u dokumentu. „Toliko se fokusiramo na efikasan transport vakcine da bi moglo doći do efekta ispuštanja koji utiče na kapacitet u drugim sektorima. Preduzimamo nekoliko koraka za ublažavanje ovih problema sa kapacitetom “, navodi se u dokumentu.

XPO rutinski transportuje vakcine za svoje farmaceutske kupce i može da skladišti lekove u svojim hladnjačama.

„Imamo stručnjake koji se fokusiraju na organizovanje hitnih isporuka farmaceutskih proizvoda i bioloških sredstava koristeći našu platformu za digitalni transport XPO Connect“, rekao je Wilson. „Tehnologija dodaje još jedan nivo sigurnosti jakim protokolima koje održavaju na nivou tla naši vozači i dispečeri. Imamo stalnu vidljivost kamiona i spoljne uslove, tako da možemo vršiti prilagođavanja u realnom vremenu. “

Tokom pandemije XPO je prevozio proizvode koji se koriste u lečenju COVID-19, uključujući terapijske lekove, lekove koji se prodaju bez recepta i ličnu zaštitnu opremu. Nedavno je kompanija posvetila dodatne resurse za isporuku zaliha potrebnih za velike napore na vakcinaciji u Severnoj Americi i Evropi.

Kompanija je ranije ovog meseca najavila planove za podelu svojih transportnih i logističkih poslova.

Izvor:FreightWaves.com