Zakonodavac iz Jute uveo je zakon koji bi pomogao da se zaštite vozači od optužbi ako udari na demonstrante koji stoje na putu.

Zakon o izmenama i dopunama prepreka na putu uveo je republikanski zastupnik Jon Hawkins 17. novembra.

Nacrtom zakona bi se „eliminisala krivična odgovornost vozača motornog vozila za povrede i smrt prouzrokovane dok vozač motornog vozila beži od nereda, ako: (1.) je vozač motornog vozila pod razumnim uverenjem da je bežanje neophodno radi zaštite vozač motornog vozila od ozbiljnih povreda ili smrti; i (2.) da je vozač motornog vozila bio pažljiv u vreme smrti ili povrede “.

Nacrt zakona takođe bi optužbu za namerno ometanje saobraćaja tokom nereda učinio krivičnim delom trećeg stepena, za šta bi bila propisana kazna zatvora do pet godina.

Zakonodavci će razmatrati zakon tokom predstojeće opšte sednice.

Zakon je uveden kao odgovor na proleće i leto građanskih nemira tokom kojih se više članova transportne zajednice slučajno našlo u protestima.

Vozač kamiona Bogdan Vechirko u oktobru 2020. godine je optužen za pretnje nasiljem i kriminalne operacije automobila nakon incidenta koji se dogodio u maju 2020. Vechirko je naišao na veliku grupu demonstranata na mostu I-35 u Minneapolisu, Minnesota, i odvučen izašao iz svog kamiona i napao je pre nego što je policija uskočila bilo kojim slučajnim slučajnim prolaznicima. Vechirko je rekao da je samo pokušavao da isporuči gorivo i da nije mislio da uđe u protest ili da ikoga povredi.

Izvor:CDLLife.com