Ministarstvo saobraćaja Wyominga (WYDOT) ove godine možda neće moći da održi puteve od snega zbog ozbiljnih budžetskih rezova.
Prema izjavi koju je WYDOT objavio 21. oktobra, država Wyoming „moraće se striktno pridržavati našeg budžeta za zimsko održavanje, što znači da verovatno neće biti prostora za vrckanje da pređe budžet ako imamo posebno ozbiljnu zimu. Međutim, i dalje ćemo pružati usluge zimskog održavanja na osnovu našeg ograničenog budžeta“, rekao je direktor WYDOT-a Luke Reiner.
Poslednjih nekoliko godina, ekipe WYDOT-a čistile su sneg gde god i kad god je to bilo potrebno, omogućavajući da putevi ostanu uglavnom čisti tokom zimskih meseci. Međutim, ove godine WYDOT je doneo odluku da se vrati „svojoj prvobitnoj metodi određivanja prioriteta autoputa i koliko sati uklanja sneg na svakom autoputu“.
To znači da neki putni pravci mogu ostati neočišćeni tokom određenog vremena, čišćenje preko noći možda neće biti moguće, a ramena puteva možda će se čistiti do sledećeg dana.
WYDOT posluje u pet okruga i razvrstava svaki od glavnih državnih puteva u države po nivoima i podnivoima, što će prioritetno odrediti gde kolovoz spada na listu za čišćenje snega.
Putevi su razvrstani u sledeće kategorije:

Putevi nivoa 1A – Oni dobijaju 24-časovnu uslugu.
Putevi nivoa 1B – Oni primaju do 20 sati usluge dnevno uz minimalnu uslugu neophodnu da bi se saobraćaj mogao bezbedno kretati ograničenom brzinom. Načini čišćenja i učestalost treba da budu dovoljni da se snežni grebeni i opasni nanosi svedu na minimum.
Putevi nivoa 2 – Oni dobijaju do 16 sati dnevno za saobraćaj poštujući razumne mere predostrožnosti tokom zimske vožnje. Načini čišćenja i učestalost treba da budu dovoljni da minimiziraju manje snežne grebene i opasan nanos.
Putevi nivoa 3A – WYDOT će pružiti minimalnu uslugu neophodnu za saobraćaj poštujući razumne mere predostrožnosti i brzine tokom zimske vožnje. Načini čišćenja i učestalost treba da budu dovoljni da minimiziraju veće snežne grebene i opasne nanose tokom dnevnog svetla. Posade će nanositi abrazive i hemikalije kada je to potrebno na brdima, krivinama i opasnim mestima. WYDOT će zatvoriti put kada to za to imaju ograničenja vidljivosti ili druge ekstremne situacije. Ako je potrebno, WYDOT će omogućiti da se putevi zatvore zbog vremenskih prilika i ponovo otvore čim resursi budu dostupni.
Putevi nivoa 3B – WYDOT će pružati minimalne usluge čim resursi postanu dostupni. Posade će primenjivati abrazive i hemikalije po potrebi na brdima, krivinama i opasnim mestima. Uslovi na putu uređuju da li javnost može putovati na vlastiti rizik, kako to uslovi dozvoljavaju.
Putevi 4. nivoa – WYDOT na jesen zatvara puteve po nalogu jakog snega i vremenskih nepogoda i ponovo ih otvara na proleće.