Vlasnik kalifornijske škole za šlepere koji se prošle godine izjasnio krivim za prevaru Ministarstva za boračka pitanja Sjedinjenih Država sa više od 4 miliona dolara u složenoj prevari za obuku komercijalnih vozačkih dozvola (CDL), uputio se u zatvor.
U ponedeljak je Emmit Marshall (53) sa Woodland Hills-a osuđen na Okružnom sudu SAD da odleži 48 meseci zatvora i plati 4,1 milion dolara restitucije. Marshall, vlasnik i predsednik kompanije Alliance School of Trucking (AST), sa sedištem u Chatsworthu, priznao je krivicu u julu 2019. godine po pet krivičnih dela zbog žičane prevare.
Prema njegovom sporazumu o priznanju krivice, Marshall je priznao da su od jula 2011. do aprila 2015. on i saoptuženi Robert Waggoner (56) iz Canyon Country-a, koji je bio direktor u AST-u, planirali da prevare VA.
Marshall – koji tvrdi da je služio američku vojsku od 1985. do 1989. godine – i Waggoner, regrutovali su veterane koji su imali pravo da pohađaju časove kamiona koji su plaćeni u skladu sa Zakonom o postdirektorskim zakonima nakon 9/11.
AST je dobio sertifikat da nudi časove prema Zakonu o naknadi za industriju nakon 9/11 koji je obuhvatio 160-satnu klasu traktora za prikolice i sigurnost i 600-satni program za razvoj vozača.
Kao deo zakona o naknadi zakona za post-9/11, VA je plaćala školarinu i školarinu direktno školi u kojoj je veteran upisan.
VA je takođe isplatila boravišnu nadoknadu veteranu upisanom na puno radno vreme u odobrenom programu, a, u nekim slučajevima, VA je isplaćivala naknade za knjige i zalihe direktno veteranu.
Marshall je priznao da su Waggoner i još jedan pojedinac regrutovali veterane koji su imali pravo da se upišu na AST rekavši veteranima da mogu da prikupljaju stanove i druge naknade od VA bez pohađanja programa.
Marshall je takođe priznao da velika većina veterana koji se upisuju na AST nije nameravala da prisustvuje nijednom delu tih programa.

Dalje, Marshall kaže da je, zajedno sa Waggonerom, stvorio i podneo lažne potvrde o upisu.
Takođe su kreirali studentske dosijee koji su sadržavali druge lažne dokumente, prema njegovom sporazumu o priznanju krivice.
Kada su dvojica muškaraca saznala za istragu njihove šeme, Marshall, Waggoner i drugi iz AST-a uklonili su lažne dokumente iz studentskih dosijea, a Marshall je kasnije naredio da se ti dosijei unište, navodi se u sporazumu o priznanju krivice.
Tokom prevare, VA je platio AST oko 2,3 miliona američkih dolara za školarine i naknade za veterane koji su navodno pohađali odobrene programe na AST-u.
VA je takođe isplatila približno 1,9 miliona američkih dolara za obrazovanje direktno veteranima koji su navodno pohađali odobrene programe na AST-u.
Na saslušanju, američki okružni sudija Steven Wilson nazvao je Marshallovu šemu „vrlo ozbiljnom prevarom vlade“.
„Marshall je najviše profitirao od ovog ponašanja, džepajući skoro milion dolara, koje je iskoristio za nakit, krstarenje, putovanje Havajima, porez na imovinu u svojoj rezidenciji Woodland Hills, kupovinu Forda F-150 i kupovinu polu-traktorskih prikolica za novi posao “, napisali su američki tužioci u memorandumu o kazni.
U februaru ove godine, Waggoner se takođe izjasnio krivim po pet tačaka žičane prevare. Njegovo saslušanje o kazni zakazano je za 15. mart 2021. godine, kada će mu biti izrečena zakonska maksimalna kazna od 100 godina u saveznom zatvoru.

izvor:TransportationNation.com