U utorak je u Kaliforniji gorelo 27 velikih šumskih požara nakon što su se suve četke i vjetroviti i vrući uslovi proširili i podstakli plamen. Novi požari dobijaju na snazi u državi, gde je ove godine izgorelo više od 3,8 miliona hektara.

Požar stakla u okrugu Napa izgoreo je 42.560 hektara i uništio najmanje 113 građevina, kao i kultne vinarije i noćenja s doručkom. Požar Zogg u okrugu Shasta do sada je izgarao 40.371 hektara, ubio tri osobe i uništio 146 građevina. Oba požara sadrže 0%.

Iako su naletni vjetrovi splasnuli preko noći, očekuje se da će temperature ostati iznad normalne u većini unutrašnjih područja Kalifornije. Upozorenja crvene zastave ostaju na snazi za planine i doline u unutrašnjosti okruga Riverside i San Diego do utorka uveče.

Neki od najgorih uslova verovatno će biti u južnoj Kaliforniji, uključujući Los Angeles i San Diego. Temperature bi mogle dostići i 100 stepeni u delovima unutrašnjosti Los Anđelesa, a priobalna područja dostigla bi devedesete. Tokom sledećih nekoliko dana, vrućina će se nastaviti sa temperaturama u opsegu od 100 stepeni od Reddinga do Burbanka, gde bi neka područja mogla da prime nekoliko rekordno visokih temperatura.

U severnoj Kaliforniji očekuje se da vetrovi budu slabiji, ali suvi uslovi i temperature blizu 100 stepeni ostaće sve do Redinga, Kalifornije i južnog Oregona. U narednih nekoliko dana ne očekuje se veliki vetrov koji bi mogao da pomogne u gašenju požara, ali u kanjonima i planinama očekuju se uobičajeni lokalizovani udari vetra.

Više rekordnih maksimuma oboreno je u ponedeljak na području zaliva kada je Napa dostigla 103, aerodrom u San Franciscu postigao 96, a San Jose vrhunac na 101. Južna Kalifornija osetila je u ponedeljak suve i naletne vetrove veće od 40 mph koji su pomogli širenju nekih novih požara.

Inače, očekuje se da će jaka hladna fronta u utorak uveče na srijedu proizvesti obilnu kišu sa mogućim poplavama za severoistok. U nekim oblastima na severoistoku moglo bi se vidjeti više od 3 inča kiše, a ako kiša padne prebrzo, u urbanim područjima biće moguće neke manje poplave.

Konačno, moguća tropska depresija mogla bi se formirati na severnim Karibima do petka uveče na subotu, i, ukoliko postane tropska oluja, nazvala bi se Gama. Prerano je reći kuda će ići nakon ovog vikenda, ali neki modeli ga prebacuju na obalu Zaliva do sledeće nedelje.

Izvor: abcnews.go.com