Guverner Kalifornije Gavin Newsom izdao je u sredu izvršnu naredbu (EO) kojom se zahteva da prodaja svih novih putničkih vozila bude nula emisija (zagađenje vazduha) do 2035. godine, posebno srednje i teška vozila u državi do 2045. godine.

„Cilj države biće da 100 posto državne prodaje novih putničkih automobila i kamiona bude nula zagađenje do 2035. godine“, navodi EO guvernera Newsom.

U izjavi, guverner Newsom je rekao da je za prelazak na agresivno suzbijanje zagađenja ugljenikom u Kaliforniji bilo potrebno dosta vremena.

„Ovo je najuticajniji korak koji naša država može preduzeti u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je on. „Previše decenija dozvoljavamo automobilima da zagađuju vazduh koji udišu naša deca i porodice. Kalifornijci ne bi trebalo da brinu ako naši automobili našoj deci daju astmu. Naši automobili ne bi trebalo da pogoršavaju požar – i stvaraju više dana ispunjenih zadimljenim vazduhom. Automobili ne bi trebalo da tope glečere ili podižu nivo mora ugrožavajući naše negovane plaže i obale. “

Prema EO guvernera Newsom, Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (CARB) nadgledaće razvoj propisa i sprovođenje novih pravila.

Konkretno, CARB ima zadatak da razvije i predloži:

A) Propisi o putničkim vozilima i kamionima koji zahtevaju sve veći obim prodaje novih vozila sa nultom emisijom u državi prema cilju od 100 odsto prodaje u državi do 2035. godine.

B) Propisi o srednjim i teškim vozilima koji zahtevaju sve veću količinu novih kamiona i autobusa sa nultom emisijom koji se prodaju i operišu u državi prema cilju da 100% flote pređe na vozila sa nultom emisijom do 2045. svuda gde je to izvodljivo.

C) Strategije, u koordinaciji sa drugim državnim agencijama, Američkom agencijom za zaštitu životne sredine i lokalnim vazdušnim okruzima, za postizanje 100 posto nulte emisije iz terenskih vozila i operacija opreme u državi do 2035. godine.

Izvršna naredba neće sprečiti Kalifornijce da poseduju automobile na benzinski pogon ili da ih prodaju na tržištu polovnih automobila.

U junu je CARB jednoglasno usvojio pravilo prvog na svetu, poznato kao Pravilnik o naprednim čistim kamionima (ACT), kojim se od proizvođača kamiona zahteva da pređu sa dizel kamiona i kombija na električne kamione sa nultom emisijom, počev od 2024. godine.

Izvor: TransportationNation.com